Här kan du lära dig mer om

Buddbyn

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

En dryg halvmil norr om Bodens stadskärna ligger Buddbyn, utsträckt längs Buddbyträskets östra strand. Redan på 1500-talet var platsen en väletablerad jordbruksby med sitt gynnsamma läge mellan sjö och skog. Genom århundradena har byn behållit sin lantliga karaktär med öppna landskap och lummig grönska. Under senare tid har ett flertal nya hus tillkommit. Bebyggelsen är blandad med både traditionella hus och moderna villor. Byborna har under de senaste 20 åren sett ett stort generationsskifte äga rum och idag bor här många barn i skolåldern. Tongivande förening i byn är Fritidsföreningen som äger och driver den nyrenoverade bygdegården. På cykelavstånd ligger Svartbjörnsbyn med idrottsförening och badstrand. Buddbyn utsågs till årets by i Bodens kommun 1998. Här bor 335 personer.

Centrum

6 Kilometer

Apotek

6 Kilometer

Hälsocentral

6 Kilometer

Mataffär

6 Kilometer

Sjukhus

27 Kilometer

Skola

3,2 Kilometer

Förskola

3,2 Kilometer
  • 1. Naturen Byborna framhåller gärna byns intagande läge vid sjön och den omedelbara närheten till skog och mark. För hästintresserade finns fina ridvägar och skoterförare hittar välpreparerade leder. Buddbyträsket utgör häckningsplats för många fågelarter, vilket lockar hit ornitologer.
  • 2. Nära stan Med närheten till Bodens stadskärna är det lätt att ta del av stadens utbud. Inte minst för barnfamiljer är det smidigt att lämna och hämta barnen på deras olika aktiviteter.
  • 3. Föreningsliv Föreningslivet präglas av Fritidsföreningen som driver Buddbygården, byns givna mötesplats. Byggnaden, uppförd 1991, är nyrenoverad och kan hyras av allmänheten för fester och event. Föreningen anordnar också Valborgsfirande och barnaktiviteter som Halloween. Tidigare har byn haft både väv- och bagarstuga, men efter en brand revs dessa samtidigt med den tidigare bygdegården.
  • 4. Bad, båt och fiske Buddbyträsket har ingen ”riktig” strand men byborna badar gärna ändå, ofta från egen mark. Barnen cyklar också till Svartbjörnsbyn där det finns en anlagd badplats. Även om Buddbyträsket inte ses som någon fiskesjö av rang finns här ändå gädda och abborre. Båtägare kan lätt åka ända in till stan. Ett trevligt utflyktsmål för barnfamiljer kan då vara Björknäsbadet med sin utomhusbassäng. Ett annat uppskattat vattendrag är Ljusån som flyter genom byn och är en utmärkt kanotled.
  • 5. kommunikationer I byn finns lokalbuss som flitigt används av barn och ungdomar och det är även cykelavstånd in till centrum och tågstationen.

Om området

Byn har under tidigare sekler gått under namnen Boddebyn, Buddebyn och Boddeby. Enligt ortnamnsforskare Gunnar Pellijeff kan namnet härstamma från Buddbyn i Dannemora socken i Uppland, ett minne från den inflyttning av upplänningar som skedde under medeltiden. Tillsammans med Lombäcken, Mockträsk, Norra Svartbyn, Svartbjörnsbyn, Unbyn och Vändträsk ingår Buddbyn i de så kallade Söderbyarna. 

Finns I området

Fiber / Lokaltrafik / ÅVS / Bad- och fiskesjö / Bokbuss

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området