Här kan du lära dig mer om

Sveafältet/Lundagård

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

På gångavstånd från centrum ligger stadsdelarna Sveafältet och Lundagård, områden som växte fram under 1930-60-talet för att tillgodose behovet av personalbostäder för Försvarsmakten och Centrallasarettet. Medan Lundagård präglas av lite lägre flervåningshus – många byggda mellan 1925-1940 – har Sveafältet flervåningshus på mellan 3-6 våningar, vissa i rött, andra i gult tegel och några med rappad cement. Ett nytillskott bland fastigheterna utgörs av studentbostäder som uppförts för Försvarets räkning. Sveafältet/Lundagård utmärks av sin närhet till stadens utbud med butiker, mataffärer, kultur och fritidsaktiviteter. Samtidigt finns naturen på gångavstånd, med stigar och elljusspår. En matbutik finns i området samt en handfull restauranger. Det är lätt att resa kollektivt med busslinjer till centrum och övriga bostadsområden. Sveafältet/Lundagård är idag en stadsdel i omvandling med kommande satsningar på nya lägenheter, spontanidrottsanläggning och en ny park. I detaljplanen finns också en ny pendeltågsstation inritad.

Centrum

1 Kilometer

Apotek

1 Kilometer

Hälsocentral

1,5 Kilometer

Mataffär

0 Kilometer

Sjukhus

23 Kilometer

Skola

1 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Närhet till centrum, till jobb, skola och kommunikationer För boende i området är det nära till stadskärnan och lätt att ta sig till skola/arbete på valfritt sätt. De lokala bussförbindelserna är goda och gör det enkelt att pendla till Luleå. Förskola finns i området och grundskola, högstadium och gymnasium på cykelavstånd.
  • 2. Grönskande och lummigt Sveafältet/Lundagård upplevs ofta av boende som grönt med sina stora ytor och björkalléer. Flera olika promenadstråk finns som anknyter till skog, Lule älv och till Bodån. De kommande åren planeras nya satsningar i området för att öka trivsel och attraktivitet, bland annat en park med odlingslotter, fruktlund, bärbuskar och ny lekpark.
  • 3. Fritid Det är nära till både naturupplevelser och kultur- och fritidsaktiviteter. I centrum finns bibliotek, teaterscen och biograf samt ett flertal träningslokaler. Försvarsmaktens regementen har flera fina motionsspår som allmänheten kan nyttja. Var man än bor i området är det gångavstånd till elljusspåret, som vintertid blir skidspår. På regementsområdet finns också Försvarmuseet med Bodens konsthall och länskonsthallen Havremagasinet.
  • 4. Nybyggd förskola Förskolan Björkdungen byggdes 2019 och har sex portaler. Skolan har eget tillagningskök, ateljéer, snickeri och vattenlek.
  • 5. Kyrka Johanneskyrkan (del av samfundet Equmeniakyrkan) ligger i en stor och charmfull rosa träbyggnad som tidigare varit bland annat soldathem och auktionskammare. Församlingen erbjuder en öppen gemenskap med aktiviteter för alla åldrar. Lokalerna är tekniskt välutrustade och har nyrenoverat kök, och kan hyras för olika evenemang.

Om området

Sveafältet var en gång Kronans gamla hästhage som sträckte sig från dagens Drottninggatan till Coop Svea. Idag är det mer oklart hur området är avgränsat, och boende och Trafikverket kan här ha lite olika uppfattning. Ett minne från tiden då hästen var en given del av Försvaret – och spelade en avgörande roll för konstruktionen av fortet – är dagens travbana.  Hästintresset har aldrig försvunnit i Boden utan endast tagit nya former. Något alla kanske inte känner till är att militärens närvaro lade grunden för stadens musikliv. Militärmusiker undervisade ofta på stadens musikskola och spelade själva i orkestrar.  Flera körer var och är ännu verksamma. Folkets hus, som byggdes 1966, erbjöd fullskalig konsert- och teaterlokal (Saga-teatern) som ännu används. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Lekplats / ÅVS / Förskola

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området