Bytte industrimark mot nytt närhetsliv

Foto Mats Engfors/Fotographic

Familjens skogsmark löstes in för den nya industriutbyggnaden i Boden. Två gånger! Sista gången valde de att inte ta ersättningsmark. Istället investerade de i en stuga i den alpina anläggningen Storklinten och ett nytt kapitel i livet.

Rickard Robbegård, Maria Hussami och sonen Neo, öppnar upp mot vårsolen i sin nya stuga i Storklinten. Utanför panoramafönstren breder Storklintens och Lule älvdals vidder ut sig. Neo packar upp sina spel och leksaker som alltid hänger med till stugan. Rickard kollar temperatur och värden i bubbelpoolen på gården och Maria placerar ut några av sina konstverk från ateljén hemma i Boden. Hennes alster, vissa mönsterskyddade, får ta plats och sätta prägel på deras nya fritidsstuga.

Maria jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan och Rickard på äventyrsbadet Nordpoolen i Boden. Familjen bor i lägenhet i Boden och har genom stugan i Storklinten fått ett helt nytt liv i sitt eget närhetsliv, bara en halvtimmes bilfärd från Boden. Ungefär lika långt har de till skärgården och havet.

Här i Storklinten har Rickard, med ett förflutet som alpin tävlingsåkare, tillbringat många timmar i sin ungdom. Idag har sonen Neo, sju år, 23 skiddagar bakom sig denna säsong, i just pappas gamla hemmabacke. Nästa generation Robbegård stakar ut i backen med ett brett leende från öra till öra.

– Skidor är livet, säger han och studsar av iver för att komma ut.

I SAMHÄLLSOMSTÄLLNINGENS SPÅR

Deras investering i den växande skidresorten Storklinten är en direkt följd av den pågående samhällsomställningen i Bodens kommun. Världens första storskaliga gröna stålverk håller på att byggas här. Inom några få år förväntas 5000 personer flytta hit. Ny industri, infrastruktur och bebyggelse möter historia, tradition och känslor. Successivt har Bodens kommun köpt upp mark för att kunna skapa Boden Industrial Park, som nu är platsen där H2 Green Steels verksamhet växer fram i Svartbyn strax utanför Boden.

RÖTTER I SVARTBYN

Familjen Robbegårds ägor och anor i Svartbyn har på flera sätt flätats in i Bodens historia även tidigare. Deras efternamn kommer från Robbgården, som har stått i Svartbyn sedan 1600-talet. Gården ägs sedan 1970-talet av Bodens kommun. Idag är den en av de kulturminnesmärkta timringarna på kulturområdet vid kyrkstugorna i centrala Boden.

– Min pappa är uppvuxen i Svartbyn och jag har varit mycket med honom på marken där, han kan varenda dike, säger Rickard.

Rickard ägde mark i Svartbyn, kring ställverket som nu har en central plats på Boden Industrial Park. I ett första skede köpte kommunen upp mark för att förbereda för en större etablering. För att behålla jaktmöjligheten tog Rickard utbytesmark som ersättning. Några år senare fick de förfrågan från kommunen om att även få köpa upp den marken.

– Då kände vi väl lite att hur kul är det att ha den marken om det blir ett stort industriområde där, säger Rickard.

ETT NYTT LIV

Samtidigt som frågan om marken väcktes på nytt gick Marias mamma i pension. De diskuterade om de skulle börja titta efter en gemensam semesterbostad i Spanien, eller en stuga. Som på beställning dök en stuga upp till salu i Storklinten där Rickards gamla alpina kompis nu var VD och flera vänner brukade vara regelbundet.

De bestämde sig för att denna gång ta pengar istället för ersättningsmark.

Plötsligt var de stugägare i Storklinten, tillsammans med Marias mamma som valde midnattssol och norrsken i Storklinten istället för spanska solkusten.

– Den 1 juni förra året skrev vi på papper och 1 juli fick vi nyckel, säger Maria.

Under det senaste året har familjen skapat ett stugliv anpassat för deras behov och drömmar, men också för att stugan ska vara attraktiv och trivsam att hyra ut genom Storklinten.

– Vi tänkte att det ska finnas bob, pulka, spel, barnböcker och tidningar för att kunna umgås och göra mer än att åka skidor, säger Maria.

PERSONLIG PRÄGEL

De renoverade stugan med personliga färger, inredde med sex bäddar och byggde bastu och bubbelpool. Fortare än de anat blev stugan uthyrd. Först till gäster med koppling till höstens landslagsträning i Storklinten. Sen till Volvo som hade ett stort event i närområdet i flera veckors tid.

– Nu ser vi fram emot att vara här mer och lite andra årstider, och bara vara. Vi kommer fortsätta hyra ut stugan ibland men också njuta av den själva, säger Maria.

– Det som händer i Boden kanske inte just nu känns bara positivt för alla som bor här som får göra avkall på saker. Men i vårt fall ledde det ju till något nytt. Vi ser att det blir kringeffekter och det händer mycket spännande här i Storklinten också nu, säger Rickard.

TEXT: ANNA BERGSTRÖM

Relaterat innehåll

Konsten att hitta hem

Mariangela Mendez Prencke är konsthallschefen som har levt i mångmiljonstäder större delen av sitt vuxna liv. Nu har hon bytt storstadsliv mot närhetsliv – för

Läs mer »