Här kan du lära dig mer om

Bränslan

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Fyra kilometer söder om centrum, strax söder om Torpgärdan, ligger ett lantligt område med villor, hästgårdar och ett antal småindustrier: Bränslan. Området etablerades på tidigare skogsmark som ett led i kommunens satsningar på hästnäringen. Generösa tomter erbjöds, där bygglov till stall ingick i köpet. Utöver närheten till fina rid- och körvägar i omgivande skog och mark finns i området både djurklinik och ridklubb. Både boende och verksamma i området värdesätter den lantliga, lugna atmosfären och närheten till Bodens stadskärna. Området ligger nära 97:an med busskommunikationer och cykelled. En ny busshållplats håller på att byggas i anslutning till området, med trafiksäker anslutning via gångtunnel.

Centrum

4 Kilometer

Apotek

4 Kilometer

Hälsocentral

5 Kilometer

Mataffär

3,5 Kilometer

Sjukhus

19 Kilometer

Skola

3,5 Kilometer

Förskola

3,5 Kilometer
  • 1. ”Känslan av att bo på landet” Boende i Bränslan framhåller den frihetskänsla det ger att bo lantligt och inom bekvämt avstånd till både Bodens stadskärna och till Sävast. ”Man går till Sävast på tjugo minuter.”
    De stora tomterna gör att varje hus har mycket rymd omkring sig, med plats för lekredskap, odling, pool med mera.
  • 2. Naturen Området ligger naturnära, geografiskt mellan två tidigare fortifikationer som numera utgör friluftsområden: Gruvberget och Åberget. Gruvberget har höga naturvärden med gammal tallskog och sällsynta orkidéarter. Här finns pulkabacke och en backe för utförsåkning med lift. Friluftsfrämjandet har sin klubbstuga här och arrangerar friluftsaktiviteter året om. Södra Åbergsfortet erbjuder elljusspår, skidspår, fina stigar, rid-och körvägar (som nyligen upprustats), och är också en uppskattad plats för klättring. Vid berget har också Scoutkåren sin stuga.
  • 3. Hästverksamheter I utkanten av Torpgärdans västra industriområde ligger Bodens Ridklubb som erbjuder ridaktiviteter för olika målgrupper. För den som vill gå eller cykla dit finns en trafiksäker gång- och cykelväg. Bodentravet och hästkliniken finns också i närområdet.
  • 4. Hundverksamheter Med stora villatomter och närhet till skogen är Bränslan ett hundvänligt område. Här finns dessutom ett hunddagis och i Torpgärdan en bokningsbar hall för hundträning, kurser och tävlingar.
  • 5. Bussförbindelser Att pendla till Luleå fungerar utmärkt då linje 30 (med två avgångar per timme) passerar området längs väg 97. Också Bodens Citybuss trafikerar området med avgångar under dagtid och kvällar (ej söndagar). För elever som går i Torpgärdsskolan finns skolbuss.

Om området

Boden är norra Sveriges hästtätaste kommun och här finns också landets nordligaste travbana. Hästnäringen, med sina rötter i kavalleriet och i de omfattande byggnationer som skapade forten, är idag ett av kommunens uttalade tillväxtområden. Bränslan hästby är ett unikt uttryck för de satsningar som görs för att främja aktörerna inom sektorn. Området utgjordes ursprungligen av skogsmark, som började bebyggas under 1980-talet. Till en början krävdes det att tomtköparna skulle bygga stall för hästhållning, men idag kan också andra köpare komma i fråga.

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området