Här kan du lära dig mer om

Södra Svartbyn

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Mellan Svartbyträsket och Gruvberget ligger Södra Svartbyn, ett uppvuxet och lummigt villaområde som växte fram när staden expanderade under 1960- och 70-talen. Området beskrivs ofta som lugnt och trivsamt med ”närhet till allt”: stadskärna, strövområden, livsmedelsaffärer, förskola/skola och fritidsaktiviteter. Många boende har bott här i decennier och hemvändare söker sig gärna tillbaka. En högt värderad fördel med området är lättheten att komma ut i terrängen kring Gruvberget, liksom till Svartbyträsket med möjlighet att paddla, åka skidor eller skoter. Vardagen underlättas av bra cykelvägar och goda bussförbindelser. Mitt i området ligger Matteuskyrkan, som med sitt rika utbud av aktiviteter utgör en dynamisk mötesplats. Inom gångavstånd finns förskolan Kristallkulan och i grannområdet, Torpgärdan, ligger en grundskola F-6 med fritids.

Centrum

5 Kilometer

Apotek

5 Kilometer

Hälsocentral

5,2 Kilometer

Mataffär

4 Kilometer

Sjukhus

19 Kilometer

Skola

1,6 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. ”Närhet till allt” Den mest uppenbara fördelen med området är närheten till arbete, skola, livsmedelsaffärer och fritidsaktiviteter. Ett gym har nyligen öppnats i området och på cykelavstånd ligger Boden Energi Arena – landets nordligaste multisportarena – med intilliggande padelhall.
  • 2. Gruvbergets friluftsområde På promenadavstånd finns Gruvbergets rekreationsområde som är väl nyttjat av kommunens invånare. Här växer gammal tallskog och på norrsidan kan sällsynta orkidéarter som norna och skogsfru träffas på. Motionärer hittar spår för löpning, skidor och mountainbike. Friluftsfrämjandet, som har sin klubbstuga på berget, anordnar här friluftsaktiviteter året runt.
  • 3. Barnvänligt Området byggdes en gång med tanke på barnfamiljer och trafiksäkerheten hade hög prioritet. Flera lekplatser finns i området. Den största, Tallparken, är funktionsanpassad och nyrustad med lekredskap för barn i alla åldrar. Utöver linbana, släntrutschbana, kompisgunga, snurrkopp, gungdjur och lekhus är platsen försedd med bänkbord och grillplats.
  • 4. Svartbygården Många boende i Södra Svartbyn har som medlemmar i Norra Svartbyns intresseförening tillgång till föreningens aktivitets- och kulturhus, Svartbygården. Här arrangeras en rad aktiviteter, bland annat driver en grupp i föreningen ett bybibliotek. Intill gården ligger en bagarstuga som kan bokas genom Svartby byamän.
  • 5. Kyrkan Hjärtat i området kan sägas utgöras av Matteuskyrkan som anordnar aktiviteter och evenemang för alla åldrar. Barnkörer, ”Efter plugget” och biologisk mångfaldsträdgård är bara några exempel från verksamheten.

Om området

Svartbyn omnämns i 1543 års jordebok som en av flera byar inom Överluleå socken. Vid denna tid utgjordes byn av ett fåtal gårdar utspridda längs Svartbyträsket. Med stadens expansion under 1960- och 70-talen kom stadsnära jordbruksmark alltmer att bebyggas. Den norra delen av byn behöll sin lantliga karaktär medan södersidan omvandlades till modern villastad med sjönära läge. Fram till 1980-talet användes Svartbyträsket till både fiske och bad men av olika skäl kom vattenkvalitén att försämras, med omfattande algblomning som följd. Sedan ett antal år pågår en ambitiös satsning för att återställa den biologiska balansen med visionen av en levande bad- och fiskesjö. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Länstrafik / ÅVS / Skidspår / Gym

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området