Från Afrikas savann till Råneälvens strand

Foto Mats Engfors/Fotographic

Paret flyttade från ekvatorn till polcirkeln. Nu bjuder de in gäster från världens alla hörn och låter dem uppleva det vi benämner som närhetsliv.

Skogsvägen tar tvärt slut som att den slukats av naturen.
En brant slänt faller ned mot älven och två konformiga byggnader ramas in av ett stort trädäck. De ser ut som två fönsterbeklädda rymdkapslar liknade de som astronauterna landade med under Apolloprogrammets varande. Konerna är däremot bara en liten del av parets arbetsplats – Aurora Safari Camp i Sörbyn, cirka 40 minuter utanför centrala Boden.

Hela området har byggts upp för hand under två års tid. 100-tals meter av trallbrädor har skruvats ihop och bildar gångar mellan byggnaderna. Nästan allt trämaterial från den gamla verksamheten har återbrukats på den nya.

Träd och stenar har fått bestämma storleken på trappsteg, eller vinklar på gångarna och byggnaderna stöttas upp av pelare.

– I bakhuvudet finns alltid planer på hur vi kan utveckla verksamheten, men jag är ganska less på att snickra så den delen av utvecklingen kommer inte att vara prioriterad under kommande år, säger Jonas Gejke och skrattar.

FROSTIG UPPLEVELSE

Inspirationen till att anpassa byggandet helt efter naturen kommer från Kenya där Naila Cherono Sher är född och uppvuxen och där paret levde tillsammans i 25 år innan de beslutade sig för att flytta till Sverige.

– Det var Jonas som låg på och ville att barnen skulle få uppleva Sverige. Han försökte förbereda mig på hur det skulle bli att bo här på vintern, men jag tror det är omöjligt att förklara känslan med ord. Det är en sensation du behöver uppleva själv, säger Naila.

De skrattar tillsammans åt minnet när Naila rusat tillbaka till huset och beklagade sig över att det inte gick att se ut genom vindrutan på bilen på grund av isen som hade lagt sig.

– Det var första gången jag upplevde is och förstod inte vad som hade hänt. Skiftningarna i årstiderna här är ju helt fantastiska, men för någon som har levt ett helt liv med två säsonger, torka och regn, så blir skillnaden enorm. Särskilt vintern. Den är speciell.

Familjen och vännerna i Kenya frågar ofta hur det är att leva i norra Sverige.

– Jag brukar förklara det som extremt. Det är inte bara att komma hit, sätta sig på en snöskoter och åka iväg. Du måste ha lokalkännedom och kunskap för att göra det. Samtidigt finns naturen väldigt nära och är tillgänglig. Få saker slår att stå mitt i skogen i totalt mörker och uppleva norrskenet med egna ögon, säger Naila.

MIDDAG I VANLIGT HEM

Men flytten från ekvatorn till polcirkeln har inte bara inneburit att familjen har tvingats att lära sig att navigera ett nytt klimat. Kulturen och bemötandet mellan människor ser också helt annorlunda ut.

– Om du sitter tillsammans med en okänd person på bussen i Nairobi så anses det oartigt att inte starta ett samtal. Här undviker människor att prata med personer som de inte känner. Nairobi är också en stad med tre miljoner invånare. Men går du till samma plats och handlar fem gånger så blir du tilltalad med namn och de frågar hur familjen mår. I centrala Boden är du en total främling efter fem år. Den biten är lite jobbig, säger Naila.

Annat är det i deras hemby Gunnarsbyn som ligger ute på landsbygden. Där öppnar invånarna upp sina hem för nya personer – bokstavligt talat.

– Ibland tar vi med våra gäster på middag hos någon som bor här. Det är mycket uppskattat både av våra besökare och de som bjuder in. Ofta leder det till många intressanta samtal långt in på kvällen, säger Jonas.

– Byarna i området har en ganska stor variation av människor som kommer från andra länder och kulturer. Det gör också att människorna här är mer öppna och det har hjälpt oss att känna oss hemma, säger Naila.

LYXIG CAMPING

Den kenyanska öppna inställningen är också någonting som de jobbar med när deras gäster besöker anläggningen. Det kan vara allt från att tilltala dem med namn, försöka ta reda på om det är någon mat som de tycker särskilt om eller saker som de vill göra.

– Vi vill inte att det ska kännas för kommersiellt att komma hit utan mer familjärt och det är också den återkoppling som vi får, säger Naila.

– Det roligaste som kan hända är ju när vi har gäster som säger att de fick höra om det här stället av någon bekant och att deras upplevelse var så bra att de beslutade sig för att åka hit och uppleva det själva, säger Jonas.

Konceptet som paret jobbar med kallas för glamping, vilket kan beskrivas som en lyxig form av camping.
Jonas har jobbat med samma genre i Afrika och såg potentialen för turismen kring Råneälven redan för 20 år sedan när han besökte sin vän Fredrik Broman som grundade Aurora Safari Camp 2013.

– Det är lätt att ta sin omgivning för självklar, men jag tror inte alla förstår vilket fantastiskt område Norrbotten är. Vi har midnattssol och varma temperaturer på sommaren och en rejäl vinter som helt förvandlar landskapet, säger han.

Förra vintern kom gästerna från 25 olika länder och ofta från storstäder. På jakt efter en riktig vinter.

– Ja, ju kallare och snörikt det är desto bättre för oss, säger Jonas och skrattar.

INRE RESA

Vad är det då som lockar människor från hela världen till något som somliga av de som bor här grämer sig inför?

– Det här är spännande. Många av de som kommer hit kanske gör det med en förhoppning om att se norrsken och snö, men de lämnar med någonting mycket mer. Upplevelsen av tystnaden och ödsligheten, säger Jonas.

– Precis, de beskriver ofta att den får dem att känna och tänka annorlunda. Särskilt de som kommer från större städer. Det blir som en inre resa. Jag tycker att det är härligt att höra dem berätta om just det, säger Naila.

CAMPING PÅ VATTEN

Lägret med de hemmasnickrade byggnaderna och med de lyxiga tälten utgör det materialiska hjärtat i verksamheten. Till det har de även byggt en flotte med kök, boende och bastu. När Närhetsliv besöker området är en av gästerna skådespelaren Stefan Sauk.

– Jag har varit här på vintern tidigare och det finns en anledning till att jag kommer tillbaka. Ett fantastiskt ställe där en verkligen kan koppla av, säger han, lägger händerna bakom huvudet och faller djupare ned i stolen.

Det flytande lägret har bara varit igång två månader, men bokningarna har strömmat in. Faktum är att flotten redan nu är uppbokad under delar av nästa sommar.

– Jag sa det redan för 20 år sedan. Det här är någonting människor kommer vilja betala för att uppleva. Sommar som vinter. Vi vet att vi har en bra produkt och nu ska vi jobba hårt på att göra det bästa av det vi har lyckats att utveckla här, säger Jonas.

– Det är helt underbart att både kunna bo och jobba så nära naturen. Jag kan cykla några kilometer i skogen och under den tiden passerar jag forsar, sjöar, bär och svamp som går att plocka eller kan kasta mig i rent vatten och simma. För mig är det helt fantastiskt att jag kan gå ut genom dörren och uppleva allt på några minuter. Det är närhetsliv för mig, säger Naila.


TEXT: ANDRÉ SAMUELSSON

Relaterat innehåll