»Jag vill vinna VM«

Foto Mats Engfors/Fotographic

Första kvinnan på pallplats i TCR Europe och enda svensk uttagen till motorsportens OS. Årets Bodensare Jessica Bäckman, 22, är en vinnarskalle utan dess like.

Stort grattis till titeln Årets Bodensare som du fick på Bodens Näringslivsgala! Hur känns det?

– Det känns väldigt bra. Det trodde jag  faktiskt inte, det är lite obeskrivligt. Det var väldigt roligt, särskilt när det är folket som har röstat. Det gör det lite extra speciellt.

Vilken betydelse har Bodensarnas stöd?

– Det betyder jättemycket, speciellt när jag kommer härifrån och att hela staden gillar det jag gör och uppskattar hur bra det gått för mig lika mycket som jag, det tycker jag är fränt.

Jessica Bäckman3

Vad är det bästa med Boden?

– Det finns mycket bra med Boden men det känns som att alla är nära varandra. Det tycker jag är fint. Man delar med sig och alla uppskattar när någon gör  något bra och alla hjälper varandra.

Hur beskriver du TCR, touring car racing, för de som inte känner till det?

– De flesta vet vad STCC är så jag brukar säga att det är STCC jag kör, fast det är i Europaserien. Oavsett var på jorden jag kör är det samma bilar och samma reglemente. Jag kör på Formel 1-banor och det brukar folk också känna igen.

Vad är tjusningen med det?

– Det finns många kategorier i motorsport och egentligen tog vi nog TCR eftersom det inte är så många steg tills man kommer till högsta nivån, jämfört med Formelbilar till exempel. I TCR är jag redan i EM och har bara ett steg till VM. Jag har kört gokart i många år och körstilen är väldigt lik så jag har nog fått mycket från gokarten.

Hur skulle du summera säsongen som varit?

– Den har varit den bästa säsongen inom racing. Jag har haft många bra säsonger i gokart men nu i racing är jag fortfarande ny då jag endast har kört två säsonger och att jag redan tagit så många framgångar gör det extra stort. Det har varit ett obeskrivligt bra år.

Vilka är dina mest minnesvärda upplevelser?

– Det var nog när jag kom trea i Europaserien och skrev historia. Det var runt 40 förare i tävlingen och jag kom på pallen som första kvinna någonsin. Det var väldigt mäktigt. Även när jag fick veta att jag skulle köra FIA, OS-tävlingen, var också häftigt. Jag var den enda från Sverige i TCR-klassen och att få köra i Sverigeoverall och Sverigebil och bära flaggan, det var väldigt mäktigt.

Hur är det att bryta ny mark i en mansdominerad sport?

– Det är inte så många kvinnor som kör alls, i EM är det jag och två till. Det har varit väldigt tufft att möta killarna när jag var ny  och okänd för det var inte så uppskattat men när man visar att man kan får man mer respekt.

Vad är det som driver dig framåt?

– Jag tycker att det är så himla roligt. Det har varit så sedan jag började med gokart när jag var åtta, körningen har varit min  drivkraft i skolan, på fysträningarna och under förberedelserna. Det är glädjen till sporten som gör det.

Vad har du på gång i vår?

– Säsongen börjar i slutet av april. Då kommer jag och Andreas (storebror) göra ett inhopp i VM i Ungern det första vi gör. Sen fortsätter vi och kör EM-serien som förra året med samma team och samma bilar.

Var ser vi dig om fem år?

– Min dröm är att jag ska få leva på motorsporten och bli en betald förare så att jag bara kan tävla. Det hade varit drömmen att  få göra det i VM men det är väldigt tufft att nå dit så vi får se. Sen vill jag ju också vinna VM, men först ska jag ta mig till dit. #

Jessica Bäckman3

Fakta

Jessica Bäckman / 22 år.
Bor / Norra Svartbyn. Familj / Mamma Ingela, pappa Thomas, storebror Andreas.
Gör / Kör TCR och pluggar till civilekonom på LTU.
Intressen / Gillar att träna och kolla längdskidor och sport på tv, annars är det bara motorsport.

Relaterat innehåll

Proffstränaren väljer Boden

Janita Luttunen, travtränare på proffsnivå från Torneå, har börjat ett nytt liv i Boden. Tillsammans med maken Jani, deras fyraåriga tvillingflickor och tolv travhästar, har

Läs mer »