La vie de proximité 

Hon drömde om en semester bland hundspann och norrsken och fann vad hon sökte i Överstbyn. Här blev hon kvar och skapade sig ett liv med skogen runt husknuten. Nu vill Fanny Collas, 27, dela den vackra stillheten med andra fransmän. 

Brasan sprakar och värmer långsamt upp vattnet i kaffepannan. Under tiden passar Fanny Collas på att dra några kast i Rörån. Kanske fastnar en hungrig gädda på kroken. 

– Jag älskar vintern, den riktiga vintern med mycket snö, men nu när jag fiskar får det mig att gilla sommaren mer. Att fiska ändlösa sommarnätter, det älskar jag verkligen, säger Fanny. 

När hon var liten brukade hennes pappa ofta fiska hemma i franska Dijon, bara ibland följde Fanny med. Nu blir fisketurerna hit till favoritplatsen desto tätare.  

Ackompanjerad av forsens brus börjar Fanny berätta om hur hon hamnade här. Det var i januari 2015 som hon först flyttade till Sverige. Hon hade studerat internationell företagsledning och fick ett jobb i Helsingborg på ett franskt företag som importerade franska bakverk. 

– Jag hade väldigt länge drömt om att besöka Lappland, åka hundspann och se norrsken och sånt. Så när jag var i Sverige kände jag att jag måste ta möjligheten och åka dit på semester. Men jag var leds på mitt jobb och tänkte “Varför inte testa ett äventyr? Varför inte försöka hitta ett jobb?”.   

Hon började googla runt efter säsongsjobb och volontärplatser och hittade Isdimma Husky Adventures i Sörbyn. Vackra bilder på hundspann i gnistrande snö och målande beskrivningar av hundarna och livet här fick Fanny att förälska sig på avstånd. Rickard Karlsson på Isdimma hade inga lediga tjänster men hänvisade henne vidare till Fredrik Broman på Aurora Safari Camp i Lassbyn och här fick hon napp. Tre veckor i januari 2016 skulle hon hjälpa till på campen i utbyte mot mat och husrum.  

– Jag hade ingen plan för vad jag skulle göra efteråt och efter ett par veckor erbjöd Fredrik mig jobb för resten av säsongen. Så jag stannade kvar. 

fanny collas2

Nära hundarna och skogen 

Jobbet ledde vidare till jobb, efter jobb efter jobb i turismbranschen och Fanny fastnade.  

– Det var livsstilen tror jag, den harmoni jag fann här och livskvaliteten. Att vara så sammankopplad med naturen, du vet. Det är fantastiskt, jag öppnar dörren och så är jag i skogen. Jag älskar tystnaden och lugnet och att ha möjlighet att göra saker utomhus. Det känns som att jag har flyttat tillbaka till ett enklare liv, men så mycket rikare på samma gång, säger Fanny, tar en klunk kaffe ur träkåsan och tittar ut över forsen.  

Hon packar ihop fiskegrejer och kaffepanna i bilen och kör den korta vägen hem, via Gunnarsbyn till Överstbyn och ett rött litet hus i en glänta i skogen. Fanny köpte det i våras och håller nu på med att renovera stället med hjälp av en fransk volontär som bor här i ett par månader. 

Här lever Fanny med sina två siberian huskies, Bobbi och Mira, som om vintrarna gärna drar henne på en släde över snön. Fanny berättar att hon alltid har velat ha hund men att det var först när hon flyttade hit som hon kände att hon kunde erbjuda den rätta miljön för lyckliga hundliv. 

– De är glada och springer runt, det är så enkelt att vara med dem. Jag tänker inte, jag bara är. De lugnar mig, gör mig glad och får mig att vara i ögonblicket. Och det är en sån frid när man är ute och kör hundspann, det enda man hör är hundarna och deras andetag och vi åker till platser man annars inte skulle kunna ta sig till.  

Fanny släpper ut de ljusa och blåögda fyrbenta på gården en stund. De leker vilt med varandra en stund, äter hallon direkt från buskarna och Fanny har ett stort leende på läpparna. 

– Närhetsliv för mig är att ha nära till naturen och hundarna. Skog. Träd. 

fanny collas3

Semesterresor på franska 

För några månader startade Fanny det egna företaget Passion Laponie. Hon säljer paketresor och anordnar semestrar med transfer, boende och aktiviteter till den franska marknaden. Idén föddes när hennes föräldrar kom på besök för första gången.  

– Fransmän är inte bäst på engelska och mina föräldrar sa att de aldrig skulle ha kommit hit om inte jag fanns här, på grund av språkbarriären. Att ha någon på plats som kan översätta, guida och hjälpa till med allt, det är verkligen något. Jag älskar den här platsen så mycket att jag vill dela med mig av den.  

Fanny håller inte i aktiviteterna personligen utan samarbetar med de aktivitetsföretag som finns i området, följer med besökarna och översätter.  

– Genom bilderna jag lägger ut försöker jag sälja skönheten och lyxen vi har i naturen. Jag vill visa stillheten som besökarna kommer att hitta här. Inget extravagant, bara det vi har.  

Det är en hel del administration och det har varit tufft att komma igång med företaget men Fanny har fått god hjälp från sina kontakter i branschen.  

– Det finns intresse, så är det, nu behöver jag bara hitta rätt kunder för det jag erbjuder. Förhoppningsvis kommer det att fungera, säger hon. # 

fanny collas4

…………………………………………………

@passionlaponie (franska) @myswedishutopia (engelska) 

* #Närhetsliv är egentligen oöversättligt, ungefär som smörgåsbord. Men om man skulle försöka på franska blir det ungefär detta.

Relaterat innehåll