»Nu är jag där jag vill vara«

Foto Mats Engfors/Fotographic

Han driver ett av Bodens snabbast växande företag och har alltid många järn i elden. Möt entreprenören Mattias Kjellin i en öppenhjärtig intervju om laganda, skotercross, reklamfilm och ADHD.

Team Kjellin mining & entreprenad ligger år efter år på toppen i Norrbottens tillväxtliga. I dag har företaget 150 anställda, en massiv maskinpark och uppdrag från Sundsvall till Kiruna. De tyngsta projekten är gruvdrift i Svappavaara och markarbeten inom vindkraft och vattenkraft. Ändå har Mattias Kjellin, grundare och vd, många gånger stått på bromsen.

– Man måste växa på ett sätt som gör att man inte tappar lagkänslan. Vår största styrka är att det är viet är det viktigaste. Det ligger bra i magen och i bröstet. Det är min största drivkraft, vi ska lyckas och vara bäst.

team kjellin

Det gick inte så bra för Mattias i skolan och han gick inte ut grundskolan. Han började i stället jobba tidigt, som svetsare, mekaniker och maskinförare. Den kompetensen är i dag en viktig del i företaget, en annan del är motorsporten.

– Företaget föddes ur motorsporten. Jag började på elitnivå 2004 och drev teamet. En massa dörrar öppnades och det blev grunden för företaget som det är i dag, säger Mattias.

mattias kjellin

Framgångarna i skotercross och motorcross ledde till jobb som stuntman och sedan vidare till skådespelare, ofta som terrorist eller gangster. Kring 2007 kunde du skymta Mattias i reklamfilm för BMW, Volkswagen och Vattenfall, men Ica tackade han nej till. Förutom lagarbete kommer tillväxten också ur en betydande dos risktagande. Mattias har sålt allt han ägt och satt hus och hem i pant för att investera i många stora och kostsamma maskiner, ibland utan undertecknade uppdrag.

– Jag har tagit enorma risker, det är en del av min natur och kommer delvis från sporten och min tid som stuntman, jag söker spänningen i livet. Jag har satt min ekonomiska framtid på spel och pressat mig hårt under många år. Men jag har trott på min magkänsla, att det skulle stärka oss och visa hur bra vi är.

Nu är jag där jag vill vara 02

Ger tillbaka till idrotten

I Bodenbuss gamla garage huserar dagens skotercrossverksamhet. Intresset för idrotten har vuxit kraftigt de senaste åren och Mattias delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter till framtidens idrottare. Själv tvingades han sluta 2013 när han efter en lång och hård träningsperiod insjuknade i twar, kollapsade och fick hjärtstillestånd.

– Det är en sorg jag inte kan släppa, saknaden har varit stor. Skotercrossen har hjälpt mig och fostrat mig. Jag hittade något att lägga energin på, när jag var ung la jag den inte alltid på bra saker, så det känns som att jag är skyldig idrotten något.

Nu lägger han kraften på att stötta Bodens stjärnskott Emil Hansson.

– Jag ser mig själv i Emil. Han är en ödmjuk och varm människa och en riktig vinnarskalle, jag vet att han är en av världens största talanger. Han är en fantastisk förebild.

skotercross

Många bollar i luften

Mattias har alltid varit en person som det händer mycket kring. Vid sidan av företaget är han involverad i ett utvecklingsprojekt för besöksnäringen i Harads, planeringen av en aktivitetspark i centrala Boden och en helt ny sorts skotercrosstävling till våren 2022. Han håller också på att starta en mötesplats för motorintresserade ungdomar i gamla Bodenbussgaraget. Här vill Mattias och hans medarbetare skapa en fristad där man både kan får lära sig svetsa eller skruva i sin epa och att stötta och värna om varandra.

– Alla ungdomar som har ADHD, jag vill inte att de ska känna sig sämre eller hamna i utanförskap. Den dag de hittar ett sätt att kanalisera energin har de en gåva som ingen annan har. Jag har aldrig blivit diagnosticerad men jag har förstått det själv, säger han.

Mattias vet hur det känns när huvudet är ett enda virrvarr och kaos, men han råder alla som känner igen sig att inte ge upp utan fortsätta kämpa.

– Få ordning på det så är det en ren tillgång. Nu är jag där jag vill vara, jag kan hjälpa andra, även företagare och jag vill gärna vara en inspirationskälla. #

Relaterat innehåll