Succé för Bodens nya väggmålning

Foto Mats Engfors/Fotographic

Oskar Mannberg och Victoria Sundqvist skapar konst på både hud och hus. I somras gav de Boden ett nytt ansikte med sin muralmålning på Brogatan. Det gav mersmak för bodensarna så nästa år planeras ännu mer gatukonst.

Oskar Mannberg och Victoria Sundqvist är 32 år och växte upp tillsammans i Bodforsen. De gick lågstadiet ihop, sedan gymnasiet och de valde samma yrkesbana som tatuerare. Victoria flyttade till Stockholm men de återförenades på en tatueringsmässa i Umeå för något år sedan och har hållit kontakten sedan dess. I januari kom hon hem för att hälsa på och gästjobbade några dagar i Oskars studio. När de satt där fick Oskar upp en bild av Victorias väggkonst på Instagram. Han såg sina vita väggar och kläckte idén om att måla något tillsammans i studion, eller kanske en vägtunnel. Idén växte, han ringde kommunen och så var bollen i rullning.

Väggmålning4

På kommunikationskontoret hade man funderat i just dessa banor ett tag så det blev napp direkt och ambitionsnivån höjdes. Första förslaget var att måla en vägg på Sandenskolans idrottshall. Senare visade det sig att underlaget inte passade så bra och det gällde att ordna en ny vägg illa kvickt. Svaret blev en popupmålning på Brogatan 11-13, ett av husen i kvarteret Narcissen mitt i Boden som ska rivas om några månader. 

– När de kontaktade mig om den andra väggen sa jag: ”Givetvis, nu kör vi”, minns Oskar. 

Väggmålning7

Målar med sprayburkar

Victoria har spraytekniken väl inarbetad i kroppen, om vintrarna målar hon tavlor och om somrarna målar hon väggar. Hennes senaste muralmålning gjorde hon under gatukonstfestivalen No Limit: Artscape Edition Borås i september. 

– Det jag gillar med spraymålning är att det är så fritt och stort. När du tatuerar är allt smått och nära men när man målar en vägg blir det väldigt stora rörelser och mycket konstnärlig frihet, säger Victoria. 

Väggmålning9

För Oskar var tekniken något helt nytt. Inför det stora uppdraget köpte han hem några sprayburkar med olika munstycken för att öva hemma i garaget.

– Det var första gången jag höll i en sprayburk. Andra gången var på väggen. Jag gillar ju sånt där, när det är ett svanhopp ut och man inte vet vad man landar i. Jag stod som ett frågetecken halva första dagen, jag var praktikanten, säger Oskar. 

Väggmålning5

Väggen målades under fyra intensiva dagar i juli och första dagen bjöd himlen på strålande sol. Då målades den gröna bakgrunden och de olika motiven skissades upp i sin fulla storlek. Sen slog vädret om och i tre långa dagar kämpade konstnärerna mot kyla, regn och vind.

– Sprayburk och blåst var ingen jättebra kombo, det var lite jobbigt men man fick vara uppfinningsrik. Det var en häftig upplevelse att gå från att få upp något på huden som man kan se från en halvmeter till att blåsa upp en räv som är två meter hög och försöka förstå proportionerna. Det var mycket som jag upptäckte under tiden jag jobbade. Det är en helt annan metod än jag är vad vid men det lyckades, säger Oskar.

väggmålning1

Naturnära motiv

Oskar löste det praktiska på plats med kommunen och Victoria stod för skiss och layout.

– Jag försökte ta med betraktaren genom ett landskap och anpassa målningen efter alla fönster och balkonger genom att ha med många olika motiv. Vi försökte göra något färgglatt som man blir glad av att titta på, och djur och natur ligger ju bodensarna varmt om hjärtat, säger Victoria.

Väggmålning17

Båda två har definierade stilar som återkommer i både deras tatueringar och väggmålningar. Oskars signum är verklighetsnära texturer och han väljer gärna motiv från skogen. Victorias stil är gulligare, med storögda djur, fåglar och insekter bland favoritmotiven. Några av hennes alster har under sommaren även synts i form av gnuggisar som ska hjälpa barn att låta bli att klia på sina myggbett. Ofta beskrivs hennes färgstarka stil som new school i tatueringsvärlden.

Väggmålning16

– New school har vuxit fram från graffitiscenen när man började göra karaktärer till texten med tjocka linjer och klara färger. Så jag testade måla en gång för fem-sex år sedan och blev fast, säger Victoria.

Victoria är konstnären bakom nyckelpigan, snigeln, fågeln, jordgubbarna och svamparna medan Oskar målade räven, skogen bakom den och skalbaggen. 

– Även om vi har olika stilar känns det som att de gifter sig väldigt bra och det skapas en grafisk kontrast, säger Victoria. 

Väggmålning3

Glada tillrop

De är båda väldigt nöjda med resultatet och det verkar bodensarna också vara.

– Det var jätteroligt att få måla i min hemstad tillsammans med en av mina absolut äldsta vänner. Det var väldigt kul att bodensarna var så positiva och engagerade, många kom och tittade och hejade på och kändes genuint glada, säger Victoria.

De hade inte riktigt förväntat sig så mycket fin respons, det blev lite av en överraskning.

– Vi fick så många kommentarer om hur fantastiskt det blev att man svävade på moln flera dagar efteråt. Att förstå att det lilla vi gjorde har skänkt så mycket glädje till andra, det är en fantastisk känsla. Och det är lite det som gör att man vill göra mer, säger Oskar.

Väggmålning14

En favorit i repris

Just nu är fastighetsförvaltningen på Bodens kommun i färd med att inventera kommunens fastigheter för att hitta lämpliga väggar att måla på. Planen är att Oskar och Victoria ska få måla fler muralmålningar i Boden på byggnader som inte ska rivas.

– Att få komma tillbaka och göra fler permanenta avtryck känns jättekul, det vore magiskt, säger Victoria och Oskar känner likadant.

De har många idéer på hur de kan följa upp stadens långa tradition av väggmålningar med modern gatukonst som ger känslan av Boden som det är i dag. Men exakt hur det blir återstår att se. 

– Motiv och idé brukar växa fram i samband med att man får se väggen, man vill att motivet ska harmonisera med omgivningen. Men jag gissar att det blir lite samma tema när vi ska försöka porträttera essensen av Boden, det kan säkert bli något friluftslivsnära motiv, säger Victoria. #

Relaterat innehåll