Här kan du lära dig mer om

Björkelund

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Ett par kilometer nordöst om stadskärnan ligger Björkelund, ett uppvuxet villaområde med smala, vindlande gator och brokig, äldre trähusbebyggelse. Området är lugnt och barnvänligt med närhet till ströv- och fågelskådningsområden. I en yngre del av området finns ett kluster av modernare villor. Björkelund erbjuder en samtidigt trygg och inspirerande miljö, som kanske förklarar att flera kulturutövare bor och verkar här. Här finns också ett unikt kulturellt besöksmål: den bagarstuga där författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson föddes. Stugan drivs som museum av Eyvind Johnson-sällskapet som sommartid arrangerar en rad olika aktiviteter.

Centrum

2,5 Kilometer

Apotek

2,5 Kilometer

Hälsocentral

2 Kilometer

Mataffär

2 Kilometer

Sjukhus

23 Kilometer

Skola

1 Kilometer

Förskola

1 Kilometer
  • 1. Bullerbykänsla nära centrum Björkelund erbjuder en charmfull boendemiljö med olikartade hus och uppvuxna trädgårdar. Området är promenadvänligt. På fem minuters cykelavstånd finns Resecentrum, stadskärna och skola.
  • 2. Naturnära I närheten finns vidsträckta strövområden med fågelsjöarna Nedre Avan och Storavan. Skogen erbjuder fina vandringsstigar och skoterleder.
  • 3. Lekpark Ett stenkast från Eyvind Johnson-gården finns en lekplats för yngre barn. Här finns en klätterställning med rutschkana, en gungställning och en vippgunga.
  • 4. fotbollsplan På gång-/cykelavstånd, i Svarbjörnsbyn, ligger Bossevallens fotbollsplaner som drivs av Svarbjörnsbyns IF.
  • 5. Eyvind Johnson-gården Eyvind Johnson (1900-1976) räknas som en av landets främsta författare. 1974 delade han nobelpriset i litteratur med Harry Martinsson. Född och uppväxt i Boden har han skildrat flera av uppväxtmiljöerna i sina böcker. Sommartid kan den bagarstuga han föddes i besökas. (Byggnaden ingick tidigare i en större gårdsfastighet som revs under 70-talet.) Stugan är i dag ett museum som drivs av Eyvind Johnson-sällskapet. Sommartid arrangerar föreningen guidade visningar, säljer fika och böcker. Den 29 juli varje år högtidlighålls författarens födelsedag genom föreläsningar och musikarrangemang. För litteraturintresserade finns möjlighet att göra en stadsvandring i författarens fotspår. Den skyltade promenadsträckan börjar på järnvägsstationen och slutar vid gågatan.

Om området

Björkelund var från början inägomark med ett antal gårdar. Under 1900-talets första hälft utvecklades området i takt med att järnvägen anlades och staden expanderade. Området befanns intressant då det inte omfattades av stadsplanen, vilket gav större frihet att bygga efter eget tycke och plånbok. Gator trampades upp efter hand som nya hus uppfördes, och på så vis uppstod den karaktäristiska brokig bebyggelsen med smala, slingrande gator. Husen, som byggdes under en lång period, kom att återspegla flera epokers arkitekturstilar, från sekelskiftets herrgårdsideal till 1940-talets funkisstil. Inom den närmaste framtiden planeras ny bebyggelse i närområdet för att möta behovet av bostäder för nyinflyttade stålverksanställda. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området