Här kan du lära dig mer om

Bodsvedjan

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Bodsvedjan är ett lugnt och lummigt område som ligger några kilometer söder om centrum. Bebyggelsen präglas av småhus, några från tidigt 1900-tal och flertalet byggda under en period mellan 1940- och 90-talet. Här finns både radhus och flerbostadshus från 1960-talet (såväl bostads- som hyresrätter) och Älvsbyhus. Omgivningarna är natursköna med närhet till Luleälven och strövområden. På andra sidan älven ligger Rödbergsfortet, som både utgör friluftsområde och militärt övningsområde. Förutom de skottljud som hörs ibland är Bodsvedjan fridfullt, med smala slingrande gator kring villakvarteren. Det är cykelavstånd in till stan och området har en busslinje. Boende beskriver området som lugnt och trivsamt, med fina promenadmöjligheter.

Centrum

4,1 Kilometer

Apotek

3,9 Kilometer

Hälsocentral

3,7 Kilometer

Mataffär

3,4 Kilometer

Sjukhus

21,3 Kilometer

Skola

5,4 Kilometer

Förskola

2,5 Kilometer
  • 1. Älven Läget vid älven är vackert och i området finns tillgänglighetsanpassad brygga och eldstad. Längs älven går en strandpromenad som leder ända in till stadskärnan. Upplevelsen av Boden som ”lilla Venedig” ligger nära till hands.

    Två fiskeföreningar förvaltar och utvecklar fisket i närområdet: SFK Börstingen och Bodens Lax & Öringsfiske. I vattnen nedanför Bodens kraftstation finns både lax och havsöring (börsting), harr och sik.
  • 2. Skog och mark På nära håll finns strövområden med varierad natur. Berget med Åbergsfortet utgör ett väl nyttjat rekreationsområde med gångstigar, hästvägar, skidspår och skoterspår. Fortet är också uppskattat av klättrare. I skogen finns också elljusspår som underhålls av Sävast Ski Team IF. Vintertid finns fina skoterleder. En resurs för både löpare och cyklister är Boden Fortress-spåret som går längs älven och kan nyttjas hela sommarhalvåret.
  • 3. Barnvänligt De smala gatorna ger en lugn boendemiljö där barnen har stor rörelsefrihet. Här finns en ny lekplats med linbana, trådtorn, gungor, klätterhus med mera och en plan för bollspel. Lekplatsen har blivit en ny och uppskattad mötesplats i området. För hästintresserade är det nära till Bodens ridklubb och Bodentravet. Det är över huvud taget lätt att ta sig till olika fritidsaktiviteter. Inom gång- och cykelavstånd finns exempelvis en inomhusfotbollshall som drivs av kommunen.
  • 4. Busslinje Citybuss linje 1 trafikerar området med avgångar dagtid måndag till och med lördag.
  • 5. Kultur På gångavstånd från området ligger Försvarsmuseet som berättar om övre Norrlands försvarshistoria. I byggnaden inryms också Bodens konsthall med både permanenta och tillfälliga utställningar, café och museishop. I ett av de gamla kanslihusen finns ett buddhistiskt tempel, Buddharam Temple Boden, även kallat ”Fredens hus”. Församlingen arrangerar här meditationskurser och andra aktiviteter som dans och matevent.

Om området

Gatunamnen i Bodsvedjan avslöjar områdets historia med namn som Kavallerivägen och Artillerivägen. Bostadsområdet etablerades på mark som tidigare utgjorde Försvarets kasernområde med stallar och magasinsbyggnader. En del av byggnaderna finns kvar, – kanslihus – och på grindar finns artilleriregementets symbol. De tidigare officersboendena är numera bostäder. De gul- och rödfärgade byggnaderna i området lär stamma från en tid då hästar hölls vid regementet. Med motorfordonens intåg målades byggnaderna gröna. Idag finns flera verksamma företag i området, liksom en biogasanläggning och tankstation. Med etableringen av H2 Green Steel planeras för nya, tillfälliga, bostäder i området, avsedda för de byggarbetare som engageras. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Tankstation / Lekplats / ÅVS / Skoterspår

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området