Här kan du lära dig mer om

Svartbjörnsbyn

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Svartbjörnsbyn, eller ”Björns” som det heter i folkmun, är vackert belägen vid Buddbyträskets sydöstra strand, på cykelavstånd från Bodens centrum. Bebyggelsen är varierad med både gamla hus, 60-och 70-talsvillor och nybyggnationer. Lika varierad är befolkningssammansättningen, med en stor andel barnfamiljer och många aktiva pensionärer. Svarbjörnsbyn växte fram som jordbruksby och bär idag prägel av lugn och trivsam förort. I området finns för- och grundskola, lekplatser, fotbollsplaner, hockeyrink och badplats. Den givna samlingspunkten utgörs av Perbackagården, som drivs av den anrika idrottsföreningen och under vars tak föreningarna samlas. Från Svartbjörnsbyn är det lätt att ta sig till centrum med buss, på cykel och till fots. Knappt 3 km bort ligger Bodens Resecentrum för transporter med länsbuss och tåg. I Svarbjörnsbyn bor ca 1000 personer.

Centrum

3,8 Kilometer

Apotek

3,8 Kilometer

Hälsocentral

3,8 Kilometer

Mataffär

3,8 Kilometer

Sjukhus

25 Kilometer

Skola

0 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Naturnära I Svartbjörnsbyn är det nära till både vatten och skog. Bad- och fiskesjöar finns på gångavstånd. Sommartid är det gott om bastuflottar på Buddbyträsket och på vintern dras skidspår runt hela sjön. Skoterförare kan lätt köra till exempelvis Vittjärv och Storklinten. Hundägare har fina promenadmöjligheter och i området finns också flera stall. En dryg km bort ligger westernridskolan Rånisgården och upplevelseparken Western farm.
  • 2. Förskola och grundskola Centralt placerade i byn ligger Perbackens förskola och Svartbjörnsbyns grundskola (F-6). Förskolan har två portaler och betonar utevistelse och säsongsrelaterade aktiviteter. Även grundskolan tillvaratar närheten till naturen och möjligheterna till utelärande. I skolan finns bibliotek, musiksal, idrottshall och skolgården har lekplats, landhockeyplaner, basket- och fotbollsplan, öppna gräsytor, skridskoplan och snökullar. Här finns också ett fritids med två avdelningar.
  • 3. Rikt föreningsliv Svartbjörnsbyn har ett aktivt föreningsliv. Svartbjörnbyns IF (grundad 1936) har tidigare utmärkt sig i rinkbandy och driver nu anläggningen Bossevallen med fotbollsträning för barn och unga. Föreningen står också för drift av byahuset Perbackagården. Dagtid hyrs lokalen ut till kommunen som extra förskoleavdelning. På kvällstid används gården av föreningslivet. Några uppskattade aktiviteter är sommarens pubkvällar med musikquiz och den årliga oktoberfesten. Perbackagården har eget tillagningskök, scen, konferenslokaler med mera och är bokningsbar för allmänheten. En annan förening, Björn Swarte, förestår bagarstugan som också går att boka, och drar skidspåren på sjön varje vinter.
  • 4. Byagemenskap I ”Björns” är byandan god och föreningarnas evenemang lockar en bred deltagarskara. En pubkväll på Perbackagården drar ofta över hundra personer i alla åldrar, från 18 till 80 år.
  • 5. Badstrand Den lokala badstranden sköts av idrottsföreningen som ser till att det finns soptunna, bänkar och volleybollnät. Med sitt långgrunda vatten är stranden välbesökt och uppskattad av alla åldrar.

Om området

Svartbjörnsbyn har gamla anor och är en av de byar vars betesmark en gång utgjorde Bodens ursprungliga byggplats. Den äldsta bebyggelsen lär stamma från 1100-talet. Byns namn ska enligt en legend ha kommit av en Biörn Swarte. En alternativ förklaring är att björn kommer av bjur, som betyder bäver, varför även namnformen Svartbjörsbyn förekommer.

Tillsammans med Lombäcken, Mockträsk, Norra Svartbyn, Buddbyn, Unbyn och Vändträsk ingår Svartbjörnsbyn i de så kallade Söderbyarna. Som kuriosum kan nämnas att en sockerärtsart uppkallats efter Svartbjörnsbyn. Arten är en gammal inhemsk salladsärt som odlats i samma familj i flera generationer. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Lekplats / ÅVS / Förskola / Skola 1-6

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området