Europas närmaste laxfiske

Foto Mats Engfors/Fotographic

Höstluft och kyligt väder. Det är nu öringsfisket i Luleälven är som bäst. Häng med på fisketur med proffset Robert Westin och lär dig hans knep.

Bodensaren Robert Westin har ett livslångt intresse för fiske. Han är i tvåårsåldern på det första fiskefotot i familjealbumet och han hängde med sin pappa runt och testade alla möjliga sorters fiske under barndomen. Sedan dess har han byggt upp en stor kunskapsbank som han i dag sprider vidare till turister och fiskeintresserade som fiskeguide i egna företaget Arctic Adventure. 

8 minuter ner till Lule älv. Det är närhetsliv för Robert. Han brukar kalla området nedanför kraftverket för Europas närmaste lax- och öringfiske. 

– Det är utan tvivel ett av Europas bästa också. Gäster som inte har varit här tycker att det är fantastiskt för vi får mycket fisk om man jämför med andra älvar. En bra dag kan man få fyra-fem per person, säger Robert.  

Så fångas öringen

Nu i oktober är det framför allt bra fiske på öring här och Robert vet hur man ska fånga dem. Han vet var fisken finns, vilka grejer och beten man ska använda, när man ska fiska och hur man ska göra.

– Alla väder är egentligen bra, men det handlar mycket om vattentemperaturen. Om det varit varmt ett tag och man kommer in i en kallperiod med lite regn eller snö så att vattnet blir syresatt och vattentemperaturen går ner, då brukar det kunna bli riktigt bra. Det är bara ha bra kläder. 

I oktober fiskar han själv helst med skeddrag och han tipsar om att fiska på morgonen och eftermiddagen, då fisken är som mest aktiv. Han upplever också att fisket är bäst när det varit ett jämnt vattenflöde under några dagar.  

Gäster från hela världen

De som kommer till honom är dels artjägare, som kommer för att ta en stor lax eller öring, dels de som vill bara komma ut och fiska. 

– Är det en familj ligger fokus på helheten, maten, att ta hand om dem, lära ut kastteknik och om man fångar fisk är det bonus. Men har du en artjägare är det fokus på en speciell art, i en speciell storlek, på ett speciellt sätt. 

Gästerna kommer från hela världen men framför allt England, Tyskland och Holland. De senaste åren har det dock skett ett trendbrott. 

– När jag startade 2000 trodde jag aldrig att jag skulle ha så här många gäster från Boden och Luleå, men jag har ganska många. Det är de som redan fiskar här men vill bli bättre. Och det tycker jag är jätteroligt.  

En livslång hobby

Trots att det är hans jobb fiskar han ändå väldigt mycket privat, tjusningen har aldrig försvunnit. 

– Det ena är utmaningen och kicken man får av att lyckas, för det är inte helt enkelt att fiska. När man tror att man knäckt koden och har suveräna förhållanden kan man gå blank i alla fall. Och sen framför allt; vara ute. Ibland är det inte mer komplicerat än så.

Förut ville han ha stora eller många fiskar, men nu är det mer allt runtomkring som lockar. 

– Att sitta nere vid älven och spana in en fisk och bestämma mig för att det är den jag ska plocka. Eller att ge sig ut till fjällen med några kompisar och ligga i tältet och lyssna. Sen hör man ett vak och då går man igång. Jag tycker fortfarande att det är lika roligt. 

Nu handlar det också om att utmana sig själv och testa nya grejer och tekniker som kommer. I höst kommer vi förmodligen att hitta Robert stillsamt flytandes fram på en fiskekajak här i älven.

– Kajakfiske är jätteroligt och betydligt svårare än allt annat fiske. Där finns det mycket att lära sig. #

@arcticadventure

Relaterat innehåll