I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.
Erikslund och Fagernäs utgör ett sammanhängande område som är beläget ett par kilometer öster om stadskärnan, invid Svartbyträsket. Bebyggelsen är blandad med villor och småhus, lägenhetshus, parhus och radhus och speglar väl 1900-talets olika byggnadsstilar. I området finns förskola, grundskola F-6 samt matvarubutik och pizzeria. På gång-eller cykelavstånd ligger högstadieskolan Stureskolan och Björknäsgymnasiet. Grönytor, lekparker och omtyckta lekmiljöer finns också, liksom skog med motionsspår och skoterleder.
Erikslund och Fagernäs är tillsammans med Norra Svartbyn föremål för en ny fördjupad översiktsplan. De förslag som tagits fram vill framför allt bygga vidare på områdets barnvänliga och naturnära kvalitéer genom att skapa fler mötesplatser och ökad tillgänglighet till vattenmiljöer och friluftsaktiviteter.
Apotek
2 KilometerHälsocentral
0 KilometerMataffär
0 KilometerSjukhus
24 KilometerSkola
0 KilometerFörskola
0 KilometerErikslund började bebyggas i början av 1900-talet utmed gamla landsvägen till Svartbyn (nuvarande Svartbyvägen). Den äldsta bebyggelsen är från 1930-talet. I Fagernäs uppfördes hus redan på 1920-talet. Den fortsatta utvecklingen skedde långsamt och gradvis, vilket gjorde att flera arkitekturstilar kom att prägla bebyggelsen. I början av 1920-talet fick Fagernäs en ny etablering, Goldkuhls Handelsträdgård, som sålde grönsaker som vitkål, morötter, brysselkål med mera. Verksamheten kom sedan att drivas vidare av samma familj (idag fjärde generationen) och omfattar nu även blommor, trädgårdsväxter och tillbehör. Militärhistorien, en viktig del av Bodens identitet, finns återspeglad i området genom en mängd lämningar tillhörande den Östra fronten, länge en av landets viktigaste strategiska platser. Här finns två av stadens fem kulturminnesmärkta artillerifort, Mjösjöfortet och Gammelängsfortet, båda från tidigt 1900-tal. Anläggningarna är sedan flera år plomberade men i terrängen finns konstruktioner kvar som till exempel stridsvagnshinder, bunkrar, löp- och skyttegravar. Från förbjudet territorium har platsen kommit att bli ett flitigt nyttjat friluftsområde. I den nya översiktsplanen finns förslag på hur de militärhistoriska lämningarna kan lyftas fram mer och tillgängliggöras för intresserad allmänhet.
För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.
Centrum
2 Kilometer