Här kan du lära dig mer om

Erikslund & Fagernäs

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Erikslund och Fagernäs utgör ett sammanhängande område som är beläget ett par kilometer öster om stadskärnan, invid Svartbyträsket. Bebyggelsen är blandad med villor och småhus, lägenhetshus, parhus och radhus och speglar väl 1900-talets olika byggnadsstilar. I området finns förskola, grundskola F-6 samt matvarubutik och pizzeria. På gång-eller cykelavstånd ligger högstadieskolan Stureskolan och Björknäsgymnasiet. Grönytor, lekparker och omtyckta lekmiljöer finns också, liksom skog med motionsspår och skoterleder.

Erikslund och Fagernäs är tillsammans med Norra Svartbyn föremål för en ny fördjupad översiktsplan. De förslag som tagits fram vill framför allt bygga vidare på områdets barnvänliga och naturnära kvalitéer genom att skapa fler mötesplatser och ökad tillgänglighet till vattenmiljöer och friluftsaktiviteter.

Centrum

2 Kilometer

Apotek

2 Kilometer

Hälsocentral

0 Kilometer

Mataffär

0 Kilometer

Sjukhus

24 Kilometer

Skola

0 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Naturen inpå knuten På nära avstånd finns skog, ängar och sjöar, berg och utsiktsplatser. Gammelängsberget erbjuder exempelvis fina motionsspår för skidåkning och löpning.
  • 2. Lugnt, tryggt och centrumnära Med sitt läge mellan stadskärna och landsbygd passar området väl för både barnfamiljer och personer som vill bo lite avsides men ändå ha nära till stadens utbud av handel, kultur och fritidsaktiviteter.
  • 3. Bra kommunikationer Lokaltrafiken passerar på väg in mot centrum och hållplats finns för Länstrafikens linjer mot Luleå. Resecentrum finns på gång-/cykelavstånd.
  • 4. Hälsocentral I Erikslund ligger den nyöppnade hälsocentralen Lärkan. Här finns bland annat specialistläkare, mottagning för diabetes, astma/KOL, provtagning och rehabverksamhet, barn- och mödrahälsovård.
  • 5. Lekparker Flera lekparker finns i området. Mullvaden ligger ett stenkast från Ica Supermarket i Erikslund och är tillgänglighetsanpassad. Parken avgränsas mot Svartbyvägen med ett staket och innehåller gungor och lekutrustningar för barn i olika åldrar samt picknickbord.

Om området

Erikslund började bebyggas i början av 1900-talet utmed gamla landsvägen till Svartbyn (nuvarande Svartbyvägen). Den äldsta bebyggelsen är från 1930-talet. I Fagernäs uppfördes hus redan på 1920-talet. Den fortsatta utvecklingen skedde långsamt och gradvis, vilket gjorde att flera arkitekturstilar kom att prägla bebyggelsen. I början av 1920-talet fick Fagernäs en ny etablering, Goldkuhls Handelsträdgård, som sålde grönsaker som vitkål, morötter, brysselkål med mera. Verksamheten kom sedan att drivas vidare av samma familj (idag fjärde generationen) och omfattar nu även blommor, trädgårdsväxter och tillbehör.  Militärhistorien, en viktig del av Bodens identitet, finns återspeglad i området genom en mängd lämningar tillhörande den Östra fronten, länge en av landets viktigaste strategiska platser. Här finns två av stadens fem kulturminnesmärkta artillerifort, Mjösjöfortet och Gammelängsfortet, båda från tidigt 1900-tal. Anläggningarna är sedan flera år plomberade men i terrängen finns konstruktioner kvar som till exempel stridsvagnshinder, bunkrar, löp- och skyttegravar. Från förbjudet territorium har platsen kommit att bli ett flitigt nyttjat friluftsområde. I den nya översiktsplanen finns förslag på hur de militärhistoriska lämningarna kan lyftas fram mer och tillgängliggöras för intresserad allmänhet.

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Lekplats / ÅVS / Skola 1-6

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området