Här kan du lära dig mer om

Prästholmen

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Prästholmen (även kallad Nedre stadsdelen) ligger på en holme vid sjön Bodträsket med gångavstånd till centrum. Området har en intressant och blandad bebyggelse med äldre villor från 1900-talets första hälft, radhus och flerfamiljshus i rutnätsplan. I områdets norra del finns ett antal punkthus byggda efter 1970-talets ”hus i park”-ideal. De senare byggdes under slutet av 60-talet och början av 70-talet, en expansiv tid i stadens historia då det nya centrallasarettet lockade nyanställda från hela landet. Sedan dess har Prästholmen också blivit en viktig plats för nyanlända som erbjudits boende genom Migrationsverket. Stadsdelen har en öppen, mångkulturell prägel och utmärks av sitt sjönära läge med promenadstråk och stora gräsytor. I området finns förskola och skola F-6, närbutik, en kyrka och restauranger. Närheten till centrum gör det lätt att ta del av utbudet av butiker, matställen, kultur och fritidsaktiviteter. Ett stenkast bort ligger Resecentrum som möjliggör tåg- och bussresor till arbete, skola och nöjen.

Centrum

1 Kilometer

Apotek

1 Kilometer

Hälsocentral

1 Kilometer

Mataffär

2 Kilometer

Sjukhus

23 Kilometer

Skola

0 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Sjönära Prästholmen omges av vatten på två håll. En smal väg leder ut till ön Killingholmen, med björkdungar och kolonilotter. Mitt emot holmen ligger Överluleå kyrka med sina kyrkstugor, och den promenadvänliga parken Kvarnängen som är ett uppskattat och väl nyttjat rekreationsområde.
  • 2. Centrumnära På promenad- eller cykelavstånd ligger Bodens centrumkärna med småbutiker, två gallerior och en handfull caféer och restauranger. Sedan 2021 finns också en liten saluhall med närproducerade delikatesser. I anslutning till Överluleå kyrka (byggd 1831) finns ett charmfullt kulturområde med kyrkstugor och kulturmärkta byggnader. Norrigården inhyser här restaurang och café.
  • 3. Barn- och hundvänligt Den lugna miljön med stora gräsytor och promenadavstånd till förskola, skola och fritids gör Prästholmen till en barnvänlig plats. De fina och lättillgängliga promenadstråken runt sjön samt närheten till naturen är också en tillgång för barnfamiljer och hundägare.
  • 4. Fritid och kultur Med sitt centrumnära läge är det korta avstånd till både natur och träningslokaler. På andra sidan vattnet, i Kvarnängens park, finns lekplats och ett flitigt använt utegym. Kommunen är känd för sitt aktiva och rika föreningsliv och det är lätt för alla att hitta passande aktiviteter. För konstintresserade finns dels en länskonsthall, Havremagasinet, och en nyöppnad konsthall inrymd i Försvarsmuseet. Folkets hus driver biograf och teaterscen, och den hästintresserade kan besöka travbanan eller ta del av kurser och aktiviteter genom Bodens ridklubb eller Rånisgården (westernridning).
  • 5. Lokal kyrka Rörvikskyrkan (samarbetskyrka mellan EFS och Överluleå församling) byggdes 1973 och renoverades 2006. Kyrkan är en viktig mötesplats och erbjuder aktiviteter för alla åldrar: musik, körverksamhet, cafékvällar med mera.

Om området

Prästholmens speglar viktiga skeenden i Bodens historia. Stationshuset, som byggdes 1893, är byggt i nationalromantisk stil och är märkt som byggnadsminne. Med sin skönhet och pondus minner byggnaden om en tid då järnvägen var en milstolpe i Bodens framväxt och den stolthet och framtidstro som en gång knöts till järnvägens utveckling. Punkthusen från 70-talet byggdes som en följd av Centrallasarettets etablering. 1977 var lasarettet ett av de modernaste i hela landet. Under 90-talet omvandlades Boden från en av militära skäl sluten stad med utlänningsförbud till en mottagningsstad för asylsökande. En röd tråd i stadens historia är perioder med stor inflyttning av människor från när och fjärran som sökt sig hit för att arbeta inom de branscher som varit tongivande, från järnvägsbyggandet, militärväsendet och centrallasarettet till dagens satsningar inom stålindustri och turism. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / ÅVS / Förskola / Skola 1-6 / Fritids

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området