Här kan du lära dig mer om

Centrala Boden

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Centrala Boden sträcker sig från Prästholmen i öster upp till Sveafältet i väster. Området präglas av varierad bebyggelse med både trädgårdsstad, gat- och lamellhus som speglar stadens historia med dess olika tillväxtfaser. Här är det nära till handel, kultur och fritidsaktiviteter liksom natursköna strövmiljöer. De kommande åren väntar omfattande satsningar på fler gröna stråk, nya mötesplatser och bostäder. Att leva i centrala Boden innebär – förutom närhet till butiker, nöjen och fritidsaktiviteter – goda möjligheter att välja miljövänliga resealternativ. På gångavstånd finns Resecentrum för tågförbindelser och regional busstrafik. Medborgarplatsen är samlingspunkt för de lokala bussförbindelserna och resenären kan här även byta till Länstrafikens bussar.

Centrum

0 Kilometer

Apotek

0 Kilometer

Hälsocentral

0 Kilometer

Mataffär

0 Kilometer

Sjukhus

23 Kilometer

Skola

0 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Kultur, fritid och nöje Boden erbjuder ett rikt utbud av kultur, fritid och nöjen. Här finns bland annat Havremagasinets länskonsthall och en lokal konsthall inrymd i Försvarsmuseet. Hembygdsområdet består av ett flertal intressanta kulturbyggnader, och en av dem, Norrigården, hyser en lunchrestaurang. Offentlig konst kan beses på flera platser runt om i staden. Väggrelieferna på Resecentrum berättar exempelvis om Bodens historia och skulpturgruppen Klockor ger Brännaparken ett visuellt utropstecken vid Bodträskets utlopp. Stadsbiblioteket är en given mötesplats, belägen i Enter galleria, och teaterscen och biograf finns i Folkets hus lokaler. I centrum finns både utebad och ishall samt olika slags träningslokaler på gång- eller cykelavstånd. Strax utanför centrum ligger äventyrsbadet Nordpoolen med intilliggande idrottsanläggningen Hildursborg. I Björknäsparken kan hågade dansa logdans till levande musik från början av maj till mitten av september. För den yngre publiken finns nattklubb på restaurang M/S Bränna. För ungdomar mellan 13-20 år utgör Hörnet på Kungsgatan 26 en viktig mötesplats med fik, ateljé, plats att hänga, spela spel eller göra läxor.
  • 2. Matkultur I centrum finns många restauranger och caféer och köken omfattar både husmanskost, amerikanskt, grekiskt, italienskt och asiatiskt. Sedan 2021 finns en saluhall som erbjuder lokalproducerade delikatesser.
  • 3. Handel och service Urvalet av småbutiker är brett och här finns två gallerior: Enter och Köpkvarteret 43:an. För livsmedel finns flera butiker att tillgå varav Coop Forum ligger mest centralt.
  • 4. Lekplatser För barn finns flera fina lekplatser, bland annat Smörblomman vid västra änden av Kungsgatan. Omgärdad av ett grönt vågformat staket utgör Smörblomman en av Bodens tre anlagda parker (utöver Stadsparken och Stadshusparken) och är kommunens största lekplats. Parken är tillgänglighetsanpassad och innehåller även bänkar, bord och en fontän.
  • 5. Lugnt, grönt och promenadvänligt Boden Centrum är lugnt och erbjuder både fina promenadvägar, bland annat runt Bodträsket och längs Bodån. Här finns flera grönområden och parker som används flitigt för rekreation och i samband med årliga event som vinterfestival, höstmarknad och Boden-Alive.

Om området

Namnet Boden lär härstamma från ordet bod, avseende fäbod eller fiskebod. Staden växte fram som kyrkby under början av 1800-talet, för att växa i olika steg genom satsningar på järnväg, försvar och sjukvård. Dessa tillväxtskeden har satt sin prägel på stadsutvecklingen till exempel i form av gatustruktur med rutnätsplan i östra delen, en modell som är utmärkande för svenska stationssamhällen. Idag utgör den gröna omställningen en kraftfull influens för stadsplaneringen. Samtidigt som det nya tar form under hållbarhetens flagg sker initiativ för att bevara och lyfta fram de många kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer som finns, som stationshus, kyrka med omgivande kulturbyggnader och lämningar från stadens militära historia. Att binda samman staden med gröna ytor och vattenvägar, liksom att skapa nya mötesplatser ingår också i planeringen. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Länstrafik / Tankstation / Laddstation / Lekplats / ÅVS / Förskola / Skola 1-6 / Fritids / Skidspår / Gym

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området