Fornlämningar i form av gamla bosättningar visar att Råne älvdalsbygden varit bebodd under mycket lång tid. Sitt namn har Gunnarsbyn fått från en av de två gårdar som byn bestod av i mitten av 1600-talet, ”Gunnars”. (Guddnár på lulesamiska.) Från jord- och skogsbrukssamhällen har byarna i älvdalen utvecklats till moderna småorter där entreprenörskap och kultur utgör viktiga näringar. En manifestation av Gunnarsbyns anda och identitet utgörs av Världsgloben, ett av flera land art-verk som initierats av Kulturföreningen Skogslandet Råne älvdal och som skapats genom samarbete mellan konstnären Birgitta Linhart och Gunnarsbyns byaförening. Globen, som är placerad i parken mitt i byn, är försedd med flaggor från de 22 länder varifrån byns invånare kommer. (Självklart finns också den samiska flaggan avbildad, eftersom Gunnarsbyn ligger i Sápmi.)
Sörbyn har också ett eget landmärke som tillkom på initiativ från Sörbyns IF: Millenniumstenen. Monumentet utgörs av en kvarnsten från en skvaltkvarn som tidigare legat i Kvarnforsen. I stenen finns namnen inristade på de bybor som levde i Sörbyn/Sundsnäs vid tiden för uppförandet.
Efterfrågan på hus i Gunnarsbyområdet är idag stor och planering pågår för ny småhusbebyggelse. I processen är Råek och de aktuella markägarna involverade.
Centrum
41 Kilometer