Här kan du lära dig mer om

Sanden

I Boden lever vi närhetsliv. Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till – barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Lägg till i Mitt Boden Ta bort från Mitt Boden

Strax söder om Bodens centrum ligger Sanden, ett område präglat av småhusbebyggelse med både villor, hyres- och bostadsrätter. I området finns även en mångfald av verksamheter, som travbana med stall, mataffärer, fiskaffär med eget rökeri, skolor, sporthall och äventyrsbad. Kommunens polis- och tingshus är också placerade här. Boende i Sanden har nära till stadens utbud av handel, kultur, fritid och nöjen. Goda bussförbindelser gör det lätt att resa både inom kommunen och att pendla till andra orter. I området finns förskola och grundskola upp till årskurs 9 samt en hälsocentral. Kvaliteter som boende i gärna framhåller med Sanden är kombinationen centralt läge och lugn. Det är också nära till friluftsområden. ”Jag tar på skidorna hemma!”

Centrum

1 Kilometer

Apotek

1 Kilometer

Hälsocentral

0 Kilometer

Mataffär

0 Kilometer

Sjukhus

23 Kilometer

Skola

0 Kilometer

Förskola

0 Kilometer
  • 1. Nära centrum I Sanden finns mataffärer och på gång-eller cykelavstånd ligger stadskärnan med sitt utbud av butiker, restauranger och kulturverksamheter.
  • 2. Fritid Nordpoolen är ett populärt badhus som erbjuder äventyrsbad, motionssim och relax. I området finns också Boden Energi Arena där idrottsevenemang, konserter och events anordnas. Här tränar lag i handboll, fotboll och innebandy. I anslutning till arenan finns padelhall och gym. Den lokala gymnastikklubben och en dansförening har också sina lokaler i Sanden. Bodentravet är närmast ikoniskt och erbjuder utöver travtävlingar och restauranger andra aktiviteter, som travskola för både barn och vuxna. I juni hålls årligen Midnattssolstravet, som lockar många traventusiaster.
  • 3. Hälsocentral Sandens hälsocentral listar 12 000 av kommunens invånare. Jourcentralen, som är gemensam för de olika hälsocentralerna i kommunen, är också placerad här.
  • 4. Retrobutiker och återvinning På Kårbacken finns second hand och retroaktörerna Pingstkyrkans returidé, Magasin V och kommunens återvinningsstation. Hos den senare kan föremål lämnas som hämtas upp av Återvinningsmarknaden för vidare försäljning. Fritidsartiklar kan lämnas i ett uppmärkt kärl för att återanvändas genom Fritidsbanken.
  • 5. Goda förbindelser Från Sanden är det lätt att åka buss mellan olika delar i kommunen och till andra orter i länet. I området finns flera hållplatser för lokaltrafik och en för regionaltrafik. Medborgarplatsen – som är nav för all busstrafik– finns på promenadavstånd. Härifrån går bussar till orter som Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå, Jokkmokk och Gällivare. Från Resecentrum, också på promenad-eller cykelavstånd, går både buss- och tågförbindelser.

Om området

Sanden bestod under 1800-talet av jordbruksmark och skog. I slutet av 1800-talet drogs Malmbanan och Stambanan fram i närområdet. Kring sekelskiftet 1900 anlades i samband med byggnationen av Bodens garnison ett tegelbruk invid Malmbanan. Bruket drevs fram till sent 1930-tal. Det är från denna tid, med den stadsplan som fastställdes 1932, som Sanden började bebyggas med småhus, egnahem och mindre flerbostadshus. I området finns flera kulturhistoriskt viktiga byggnader, som Tingshuset, Tallboskolan och Sandenskolan samt Druidgården. Bodentravet, byggt 1944, är en av landets äldsta travbanor och har sedan etableringen utgjort en viktig mötesplats. 

Finns I området

Fiber / Fjärrvärme / Lokaltrafik / Lekplats / ÅVS / Förskola / Skola 1-6 / Fritids / Idrottsplats

För Google Street view, dra och placera den gula gubben på kartan.

Förskolor i närheten

Skolor i närheten

Föreningsliv i området